Behringer Xenyx 802 Mixer Dodgy Output?

  1. #1 by Gareth Williams on 05-10-2018
    Gareth Williams's Avatar
    Posts: 5

    Behringer Xenyx 802 Mixer Dodgy Output?

    Is there any reason why you should encounter problems sending the output from the Main Out jacks using (jack to jack leads) to a recording device such as a four track? I have found that the sound was breaking up at points but canít figure out why. It doesnít happen all the time it just happens occasionally at certain point, but random, e.g. not the loudest parts.

    Iím not sure if there is a fault with the mixer which I bought second hand, or with some other equipment. It could be my Aston Spirit condenser mic that Iím using to record the room because that is another new thing Iíve added to the rig. However, it feels to me like the whole mix is breaking up on play back rather than just a part of it.

    Iíve tried using the phono output instead and although it seemed not to happen as much it did still happen. Any ideas on if itís the mixer at fault? In the meantime Iíll try recording again without the Aston in the equation and see what happens. Thanks for your help.
  2. #2 by Gareth Williams on 05-15-2018
    Gareth Williams's Avatar
    Posts: 5
    Does anybody know if it matters whether you use the main (jack outputs) or the phono outputs when sending to a recording device? and if using the main (jack outputs), is an ordinary instrument cable Ok? I'm using a pair of Planet Waves custom series 2ft instrument cables, and getting some iffy results!

    I'm not sure if it's my methodology or if I'm sending a bad signal from the mixer or what. It's every so often I get a distortion and dodgy crackling. I think it's in the mixer rather than the output but I wanted to be sure my set up is Ok before I continue investigating. Thanks.
  3. #3 by Michael Lapke on 05-15-2018
    Michael Lapke's Avatar
    Posts: 1,744
    Have you tried connecting the outputs of your XENYX 802 Mixer to a set of studio monitors or powered speakers to see if the same thing happens? If so then it's likely something weird is happening with your mixer and would most likely require service.

    If not, then it might have something to do with your recording device. (although I'm still not sure what you're using at this point) Also have you tried using the RCA Aux outputs of your XENYX mixer yet and does it happen there too?

    Michael Lapke
    Specialist, Community
    MUSIC Tribe
    BEHRINGER